Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012


ΣΟΡΜΠΕ ΛΕΜΟΝΙ
(ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΛΟ ΜΟΥ ΤΟ ΓΙΩΡΓΟ)


ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΡΜΠΕ
315ml νερό
50γρ γλυκόζη
280γρ ζάχαρη
250ml χυμό λεμονιού
Ξύσμα ενός λεμονιού
1 ασπράδι αυγού μεσαίου μεγέθους (30γρ)
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ
Ξύσμα ενός μοσχμολέμονου(lime)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά το νερό.Προσθέτετε τη ζάχαρη, τη γλυκόζη και το ξύσμα λεμονιού και βράστε για 2'.Κατεβάστε την απο τη φωτιά.Αφήστε να κρυώσει εντελώς και ρίξτε το σε ένα μεσαίο μπολ όπου έχετε βάλει το χυμό λεμονιού και το ασπράδι του αυγού.Ανακατέψτε με αυγοδάρτη και τοποθετείστε το μείγμα στο ψυγείο για 1-2 ώρες.Βάλτε το μείγμα στην παγωτομηχανή και φτιάξτε το σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή*.Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα μεγάλο μεταλλικό μπολ.Βάλτε το στην κατάψυξη για 2 ώρες καλυμμένο με μεμβράνη πριν το σερβίρετε.Διακοσμήστε το με λίγο ξύσμα μοσχολέμονου.

Το μυστικό μου
*Αν δν έχετε παγωτομηχανή, βάλτε το μείγμα στην κατάψυξη για 1-2 ώρες.Βγάλτε το από την κατάψυξη και χτυπήστε το με μίξερ χειρός.Ξαναβάλτε το στην κατάψυξη και επαναλάβετε την ίδια διαδικασία άλλες 2-3 φορές κάθε μισή ώρα παραμονής στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει εντελώς.Όσο πιο πολλές φορές επαναλάβουμε το χτύπημα, τόσο πιο αφράτο θα γίνει το σορμπέ.Αυτή η μέθοδος αποτρέπει τη δημιουργία παγωκρυστάλλων στην επιφάνειά του, οι οποίοι θα έκαναν το τελικό προϊόν νερουλό.Επίσης μειώνει την πιθανότητα να διαχωριστούν κάποια από τα υλικά και να βουλιάξουν στον πάτο του δοχείου.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε το χυμό λεμονιού με χυμό μοσχολέμονου.
Επίσης για να είναι πιο υγιείνο αντικαταστήστε τη ζάχαρη με καστανή, η οποία έχει περίπου τις ίδιες θερμίδες με τη λευκή αλλά περιέχει περισσότερα ανόργανα στοιχεία, όπως κάλιο, ασβέστιο, νάτριο, μαγνήσιο και φώσφορο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου